Kotač vam ide u "osmicu", treba ga centrirati, a u servisu traži više nego što vrijedi cijeli bicikl? Napravite sami stalak za centriranje kotača i to besplatno. Iskorišteni su stari dijelovi od stvari koje su bile za otpad.


Na slici se okvirno vidi kako je stalak napravljen.
stalak za centriranje kotača cijela slika

Baza je od iverice 400x280, iskorištena je stara polica iz ormara. Dimenzije mogu biti i drugačije, važno je da je stabilno.

S donje strane baze stavljene se dvije letvice-nogice kako ne bi bilo problema s duljinom i glavama vijaka
detalj baze


Nosači kotača su četvrtastog profila 40x40. Poželjno je da je čvršće drvo, koristio sam lamelirano drvo iz starih vrata. Visina nosača kotača je 350 mm. Dovoljno visoko za kotače 26" s gumom.
Na nosačima su kutni profili na koje se montira osovina kotača.
Jedan je stalno pričvršćen, za drugi je predviđeno da se može pomicati jer su širine kotača različite (s krancom/kazetom i bez).
Na kutnom profilu koji se pomiče rasterno su izbušene rupe 4mm za lakše pričvršćivanje. Kutni profili su napravljeni od starog nosača satelitske antene, važno je da su dovoljno čvrsti.

Fiksni kutni profil - nosač osovine
fiksni kutni profil


Pomični kutni profil - nosač osovine
nosač kotača pomični


Na bazu je pričvršćen nosač pipaka. Nosač pipaka je napravljen od tvrdog drveta, dimenzije 100x60. Urezan je utor kako osovina ne bi klizila. S donje strane je utisnuta matica M6 za učvršćivanje osovine pipaka.
nosač pipaka


Donja strana nosača pipaka
donja strana nosač pipaka


Osovina pipaka je osovina iz starog printera, fi 7 mm, duljine 220 mm.
Pričvršćena je komadom čvrstog lima na nosač pipaka.

Pipak je vijak M6 na aluminijskom pravokutnom profilu 12x18x190mm. Taj je profil od stare rashodovane antene, naravno da se može uzeti profil i drugih dimenzija.

Pri dnu profila je izbušena rupa 7mm kroz koju prolazi osovina. Okomito na nju je izbušena rupa 6 mm kroz koji se montira vijak za stezanje.

rupa na profilu

Rupa nije probušena u sredini kako bi bilo mjesta za maticu za vijak za stezanje. Sama matica je nešto šira od unutarnjeg promjera profila te je turpijom stanjena na potrebnu dimenziju.

spoj na osovinu

Vijak za pritezanje je napravljen od vijka M6 koji je utisnut u krug od deblje plastike. Krug je izrezan iz naslona odbačenog konferencijskog stolca s krunom fi 32 mm.
vijak za pritezanje


Pipak je dulji vijak M6. Na kraju je plastična kapica ventila kako bi se zaštitila felga. Opruga sprečava "klimanje" vijka.
pipak u profilu


Unutar profila se nalazi udarna matica za drvo M6.
udarna matica za drvo

Ta je matica dovoljno velika da se relativno lako može turpijanjem dovesti na unutarnju dimenziju profila tako da sjedne "na knap". Dovoljno je velika da se ne okreće unutar profila.


stalak za centriranje kotača pipci


u radu stalak za centriranje kotača