Stalak za centriranje kotača bicikla

Svaki se vlasnik bicikla barem jednom susreo s kotačem koji "ide u osmicu". Kočnice zapinju i škripe te kočenje nije kvalitetno.
Kotač treba centrirati, u obližnjem bicikl servisu traže više nego što vrijedi cijeli bicikl!?
Napravite sami stalak za centriranje kotača i to besplatno. Iskorišteni su stari dijelovi od stvari koje su bile za otpad. Iskorišteni su dijelovi stare antene, stolca, police ormara i sl.Na slici se okvirno vidi kako je stalak napravljen.
stalak za centriranje kotača cijela slika

Baza je od iverice 400x280. Dimenzije mogu biti i drugačije, važno da je baza stabilna kada se na njoj nalazi kotač.

S donje strane baze stavljene su dvije letvice-nogice kako ne bi bilo problema s duljinom i glavama vijaka.
detalj baze


Nosači kotača su četvrtastog profila 40x40. Poželjno je da je tvrdo drvo, može biti i lamelirano. Visina nosača kotača je 350 mm. Dovoljno visoko za kotače 26" s gumom.
Na nosačima su metalni kutni profili na koje se montira osovina kotača.
Jedan je stalno pričvršćen, za drugi je predviđeno da se može pomicati jer su širine kotača različite (s krancom/kazetom i bez).
Na kutnom profilu koji se pomiče rasterno su izbušene rupe 4mm za lakše pričvršćivanje. Kutne profile treba napraviti od čvrstog lima.

Fiksni kutni profil - nosač osovine
fiksni kutni profil


Pomični kutni profil - nosač osovine
nosač kotača pomični


Na bazu je pričvršćen nosač pipaka. Nosač pipaka je napravljen od tvrdog drveta, dimenzije 100x60. Urezan je utor kako osovina ne bi klizila. S donje strane je utisnuta matica M6 za učvršćivanje osovine pipaka.
nosač pipaka


Donja strana nosača pipaka
donja strana nosač pipaka


Osovina pipaka je fi 7 mm, duljine 220 mm. Pričvršćena je komadom čvrstog lima na nosač pipaka.

Pipak je vijak M6 na aluminijskom pravokutnom profilu 12x18x190mm. Može se uzeti i profil drugih dimenzija, ovaj je bio pri ruci.

Pri dnu profila je izbušena rupa 7 mm kroz koju prolazi osovina. Okomito na nju je izbušena rupa 6 mm kroz koju se montira vijak za stezanje.

rupa na profilu

Rupa nije probušena u sredini kako bi bilo mjesta za maticu za vijak za stezanje. Sama matica je nešto šira od unutarnjeg promjera profila te je turpijom stanjena na potrebnu dimenziju.

spoj na osovinu

Vijak za pritezanje je napravljen od vijka M6 koji je utisnut u plastični krug od deblje plastike. Krug je izrezan iz komada plastike krunom fi 32 mm.
vijak za pritezanje


Pipak je dulji vijak M6. Na kraju je plastična kapica zračnice ventila kako bi se zaštitila felga. Opruga sprečava "klimanje" vijka.
pipak u profilu


Unutar profila se nalazi udarna matica za drvo M6.
udarna matica za drvo
Ta je matica dovoljno velika da se relativno lako može turpijanjem dovesti na unutarnju dimenziju profila tako da sjedne "na knap". Dovoljno je velika da se ne okreće unutar profila.


stalak za centriranje kotača pipci


u radu stalak za centriranje kotača