Stalak za vrtni alat

Kada imate vrt, imate i vrtni alat. I za malen vrt potreban je vrtni alat. Motika, grablje, štihača, vile,... Da sve to uredno stoji na jednom mjestu trebate stalak kako bi bilo uvijek dostupno, a da smeta čim manje.

S takvim pretpostavkama napravljen je ovaj stalak. Na Youtube postoji nekoliko verzija stalaka za vrtni alat. Neki preferiraju stalak pričvršćen za zid, drugi imaju čvrste konstrukcije. Svi oni imaju svoje prednosti i mane.

Ovaj stalak je predviđen da bude na terasi odnosno ispod balkona, na ravnoj podlozi.

stalak za vrtni alat

Većina je otpadnog materijala, stari namještaj i slično.

Dno je izrezano iz iverice 19mm. Dimenzija je uzeta od najvećeg okruglog poklopca koje je bio na raspolaganju. Veće dno će omogućiti da se stavi više alata, ali će zauzimati i više prostora.
Poklopac je stavljen na dno kao zaštita za ivericu koja bi vrlo brzo nastradala već nakon nekoliko odlaganja oštrog alata.

stalak za vrtni alat detalj dna


Dno je na 4 kotača. Nosivost niti kvaliteta kotača nisu važni jer alat nije pretjerano težak, a neće se puno premještati.
kotači stalka za vrtni alat

Gornji dio je također izrezan iz iverice. Radi se 2 jednaka kruga zajedno spojena. Mogu se spojiti ljepljenjem ivi vijcima, ja sam se odlučio na ljepljenjem sa 4 drvene tiple.
Može se izrezati i iz drugog materijala, važno je samo dobiti dovoljnu debljinu kako bi se plastični držač mogao pričvrstiti sa dva vijka.
plastični držač

Plastični držač je izrezan iz kućne kanalizacijske cijevi fi 50mm.
Širina držača je debljina gornjeg dijela.
kada se izreže komad, prereže se na jednom dijelu. Jedan po jedan kraj se ugriju (upaljač) i savinu kako se vidi na slici. To je potrebno kako bi alat lakše izlazio van i lakše se stavljao.

plastični držač drugi detalj

Gornji i donji dio su spojeni jelovom letvom 20x30. Na žalost, to baš i nije sretno rješenje jer nije dovoljno kruto i ne odiše stabilnošću.
Svakako preporučam nešto čvršće.

Sve je prebojano temeljnom bojom (bijela se vidi gore) i završnim lakom.
Kako neće biti direktno izloženo atmosferskim utjecajima očekujem da će dugo trajati.


gornja ploča

detalj dno